Es presenta el llibre ‘Els parlars valencians’ a Cocentaina

El pròxim divendres, 27 de setembre, a les huit de la vesprada, es presenta a la Casa de la Joventut de Cocentaina el llibre Els parlars valencians, de Vicent Beltran i Carles Segura, presentació que organitza l’Ajuntament de Cocentaina a través de l’Agència AVIVA de Promoció del Valencià en col·laboració amb la Garbera Cultural El Guaret i que s’emmarca dins de l’onzena edició de l’Encontre d’Ensenyants organitzat per la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comtat, tot i que és una activitat oberta al públic en general.

Els parlars valencians és un llibre que descriu amb tot luxe de detalls la riquesa lingüística que presenta el català al País Valencià, a partir dels estudis consolidats i d’un meritori treball de camp amb enquestes dialectològiques a informants de més de 250 localitats de la geografia valenciana.

L’obra s’organitza en quatre parts: la primera mostra una visió general de les característiques dels parlars descrits; en la segona, els autors classifiquen i descriuen cadascuna de les varietats estudiades; finalment, en la tercera part,  que s’ordena segons l’estructura tradicional de les monografies dialectals, s’inclou la fonètica, la morfosintaxi i el lèxic. Tanca el llibre l’Atles lingüístic dels parlars valencians, amb 56 mapes a tot color on queden representades geogràficament les variacions lingüístiques.

Els treballs que han donat lloc a aquest llibre han estat mereixedors del Premi IEC de Lexicografia i Onomàstica Joan Coromines 2017.

Quant als autors, tots dos són doctors en Filologia Catalana, professors titulars del departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i membres de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.

Vicent Beltran Calvo ha centrat bàsicament la seua línia d’investigació i gairebé tots els articles i llibres que ha publicat fins ara en la lingüística sincrònica, sobretot en dialectologia. És autor també d’altres treballs sobre antroponímia i cultura popular. Imparteix docència de dialectologia, gramàtica històrica, normativa i lingüística.

Carles Segura-Llopes és autor de diversos estudis sobre la variació lingüística, centrats sobretot en la caracterització i l’evolució de la llengua a les comarques valencianes més meridionals. També ha fet aportacions sobre la semàntica i la sintaxi del català, desplegades des de dues perspectives: una de caràcter diacrònic i l’altra en relació amb l’ensenyament i aprenentatge de la llengua.

 

WhatsApp Image 2019-09-23 at 14.04.17

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s