L’home de les orelles: sabeu què passa l’últim dia de l’any a l’Hostalet de Cocentaina?

Enguany, per primera vegada, la Regidoria de Promoció Lingüística, AVIVA Cocentaina i la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià han organitzat un matí d’animació, música i sorpreses per a recordar que a Cocentaina sempre s’ha fet “l’Home de les Orelles”, una tradició que està caient en l’oblit, ja que ha estat una miqueta reduïda en els darrers anys i que enguany li volem donar el suport institucional necessari per a impulsar-la.

L’Home (o la Dona) de les Orelles és una variant de l’Home dels Nassos, que es celebra en moltes poblacions del nostre domini cultural amb petites variacions i localismes. En tot cas, sempre es tracta d’un personatge molt popular, però alhora molt enigmàtic que apareix només el darrer dia de l’any, perquè diuen que és una persona que “té més orelles que dies té l’any” o que “té més orelles que dies queden per acabar l’any”. En definitiva, el que costa als més menuts és entendre el joc de paraules, i fa que s’imaginen un personatge estrafolari, curiós i un miqueta terrorífic que només poden veure aquest dia.

A Cocentaina, el 31 de desembre es diu, en diferents variants, que “Hui a l’Hostalet hi ha un home que té més orelles que dies l’any”. Al voltant d’aquesta tradició, hem organitzat un matí d’activitats per a grans i, sobretot, per a menuts, que vulguen acostar-se al Pla de la Font aquest dia a partir de les 10:30 h, encara que una miqueta abans, a les 10:05 h, arrancarà de la part alta del Passeig una cercavila amb un pregoner que llegirà el “Pregó de l’Home de les Orelles”, una adaptació d’un poema de Víctor Labrado que teniu transcrit al final d’aquest article i que servirà per anunciar a tot el poble la festa. Esperem i desitgem que amb la participació de tots i totes l’activitat siga un èxit. Mentrestant, us desitgem bon Nadal!

home-2016

prego-de-lhome-de-les-orelles

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s